Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Blogg

24.10.2020

Navnesmykker er den perfekte kjærestegaven

Et navnesmykke er ikke bare pent å se på - det er også perfekt å gi som en personlig gave til kjæresten eller ektefellen. Overrask din kjære med en unik og romantisk gave som aldri går ut på dato!

 

Smykker har blitt gitt i gaver i hundrevis av år, og det er en klassiker du vanskelig kan trå feil med. Et navnesmykke er ekstra personlig, siden du kan inkludere ditt eller kjærestens navn på anhenget. Eller foretrekker du kanskje begges navn?

Les mer...
29.09.2020

Personlige smykker har økt i popularitet

Personlige smykker er noe som sees på stadig flere moteprofiler og bloggere. Et personlig smykke er ikke bare unikt, det vil også ha en stor emosjonell verdi for den som bærer det.

 

Enten du foretrekker et navnesmykke med barnas initialer, et hjerteformet kjærestesmykke, eller noe helt annet, vil et personlig smykke kunne gi deg mye glede. Disse er dessuten perfekte å gi bort som gave!

Les mer...
24.08.2020

Bokstavsmykke - Den perfekte gave!

Et bokstavsmykke er en perfekt gave å gi bort til noen du vil sette litt ekstra pris på, enten det er en mor, søster eller venn. Personlige smykker har blitt det siste store blant mange moteprofiler på sosiale medier.

Disse dukker hyppig opp på plattformer som Instagram. Hvorfor er et bokstavsmykke en ypperlig gave å gi bort?

Les mer...
13.11.2019

Viking armringer

Armringer er smykker med stigende popularitet. Allerede på vikingenes tid var det i hyppig bruk. Det vitner de mange utgravingene om. Men hva vet vi om vikinger og armringer? Og i hvilken grad kan de inspirere oss i dag? I denne artikkelen vil vi se nærmere på akkurat det som lå bak vikingene og armringene deres.

Les mer...
26.06.2019

Vegvisir – et gåtefullt symbol og smykke

“Hvis dette tegn bæres vil man aldri miste kursen i storm eller dårlig vær, selv når veien er ukjent"

(Fra Huldmanuskriptet).

Blant de mest populære smykkene våre fra norrøn tid befinner Vegvisiren seg. Derfor finner du også flere varianter av denne i utvalget vårt. Det er både ringer og anheng til halskjeder med dette gåtefulle symbolet.

Mange uttrykker nysgjerrighet om å vite mer om Vegvisiren. Var vegvisir-symbolet i bruk i vikingtida? Hva betyr symbolene i smykket? Og ikke minst, kunne det virkelig hjelpe folk med å finne veien hjem? Dette og flere andre spørsmål vil du kanskje få svar på hvis du leser videre.

Les mer...
27.02.2019

Sølvring med stein - En gave med mening

Hva betyr steinen?

Klassisk sølvring med stein fra LYR Design

En sølvring eller annen ring med stein gir ekstra glitter og mer farge. Det setter en ekstra spiss på festantrekket, eller det er del av deg som liker å være fargerik til hverdags. Det visuelle inntrykket blir vidt forskjellig av om du har stein på ringen eller ikke. Hvilken er din favorittstein?

På LYR Design er disse ringene noen av våre mest populære produkter. Av den grunn har vi et godt assortert utvalg av ringer med steiner. Om du vil kjøpe en ring i gave, eller du leter etter noe til deg selv vil du finne det her.

Slik velger du sølvring og stein

Valgets kval kan være vanskelig. De fleste velger steinen etter farge eller verdi. Noen steiner regnes som mer eksklusive enn andre. Vi har også fargerike halvedelstener eller smykkestener som befinner seg i lavere prisklasser, men er vel så dekorative og fine å se på. Dog kan det være interessant og nyttig å vite litt om de forskjellige steinene.

Les mer...
21.12.2018

Julens historie

Julen er gjerne mest kjent for oss i dag som en kristen høytid, men hva er egentlig opphavet til denne høytiden? Og feiret vi jul i Norge før kristendommen inntok landet?

Les mer...
10.03.2018

Torshammer

 

Tors hammer smykket er det mest kjente og brukte av smykkene vi har fra den norrøne tiden (du kan se alle våre smykker fra den norrøne epoken her). Torshammeren symboliserer den norrøne guden Tor og er formet etter hammeren hans, Mjølnir.

Det er litt uklart hva mjølner eller mjølnir egentlig betyr, men den mest trolige forklaringen er at det stammer fra gammel germansk og betyr «kverne/male» (gammel islandsk meldr, mjǫll = kverne, mel). Men det finnes også forskere som tror at ordet mjølnir kommer av det russiske ordet  молния (molniya) som er koblet med lyn.

I dag så blir torshammeren populært kalt mjølner eller mjølnir og blir oversatt til "den som maler og knuser til støv").

Les mer...
15.02.2018

Livets Tre

I forbindelse med vårt populære utvalg av livets tre smykker så har vi skrevet en artikkel om Livets Tre og dens spennende symbolikk i forskjellige kulturer og religioner. 

Treet som metafor og symbol er et tema som man ser i en lang rekke kulturer og trosretninger gjennom menneskets historie. Treet har ofte fått en viktig og sentral betydning, og har blitt assosiert både med liv og død, vekst, fruktbarhet, guddommelighet og det evige. Treet står også ofte for strukturer som henger sammen, og kan inneholde ulike elementer eller karakterer som er vesentlige for mytologien.

 

Noen av treets ulike roller og funksjoner

Guddommelighet

 

Mange tradisjoner har assosiert treet med guder, som for eksempel buddhismen, hvor Bodhi-treet, et stort fikentre, anses for å være stedet hvor Gautama Buddha opplevde sin oppvåkning. Fikentreet er dermed gitt en hellig status av buddhistene. Andre tradisjoner har ansett treet for å være en guddommelig gjenstand i sin egen rett, som for eksempel i hinduismen, hvor treets røtter representerer Brahma (universets skaper), stammen er Vishnu (beskytteren) og treets blader representer Shiva (ødeleggeren). Alle andre guddommer i hinduismen er tilstede ved treets grener. 

 

Opphavsmyter

 

I noen former for mytologi er treet forbundet med verdens eller menneskenes opphav, slik som i noen varianter av persiske opphavsmyter. Her beskrives det første urmennesket som et kjønnsløst vesen som dør, og ut av dets lik vokser en kvinne og en mann. Treets frukter blir deretter til menneskehetens ulike raser. I norrøn mytologi skapes de to første menneskene Ask og Embla fra hver sine trestammer, og i gresk mytologi fødtes skjønnhetsguden Adonis av et myrratre.

Les mer...
26.10.2017

Visste du at straffen for drap i vikingtiden var en bot på 189 kyr?

Vikingtiden var en brutal periode, men vikingene hadde lover som skilte rett fra urett og det var likhet for loven.

De fleste lovbrudd ble løst ættene imellom, og de gikk langt for å løse konfliktene selv og ikke stevne lovbryteren for tinget, som var den siste rettsinstansen. Å stevne noen for tinget var en svært fiendtlig handling som gjerne førte til basketak når den tiltalte skulle fraktes til tinget.

Saksøkeren måtte først fremlegge sin sak for dommerne og deretter måtte den saksøkte føre sitt forsvar. Dommerne bestod av oppnevnte frie menn. Frostatinget i Trønderlag anses for å være et av de eldste tingene i Norge og det er antatt å ha begynt sitt virke på 400-tallet.

Ved lovbrudd var hele ætten til den skyldige også ansvarlige for å rette opp i ugjerningen som hadde skjedd, det var mye ære som sto på spill.

I første omgang forsøkte ættene å rydde opp seg imellom og ved drap var det hovedsakelig bøter eller blodhevn som var konsekvensene. Det endte som regel med blodhevn da ætten til den skyldige gjerne ikke hadde midler til å betale boten eller ved at æren til den forulempede ætten var blitt skadet utover det som kunne godtas. Ved blodhevn ble drapet hevnet ved at den skyldige, eller noen av hans slektninger ble drept (dette forekommer fortsatt på bla. Korsika og Sicilia og kalles vendetta).

Om saken endte på tinget så kunne straffen være bøter, og drapet på en fri mann ville koste slekten til den tiltalte 189 kyr. Den strengeste straffen var å dømme noen til utlegd. Utlegd var et annet ord for fredløs, og personen stod da utenfor samfunnet og det var ulovlig å ha noe med han å gjøre. Hvem som helst kunne drepe han uten straff, dette var en plikt både samfunnet og saksøkeren hadde.

-Rune 

 

Les mer...
11.09.2017

Keltisk historie

Keltisk historie

Keltere er det eldste navnet på den vestlige gruppen av de indoeuropeiske folk i Europa. Kelternes kultur, samt deres enestående og karakteristiske kunsthåndverk (alt ifra smykker til bruksgjenstander), preget store deler av Mellom- og Nord-Europa i det siste årtusen før Kristus. Innflytelsen fra kelterne var også veldig stor i Norge på denne tida.

 

Kelternes storhetstid og vandring 

Hallstatt-perioden, som varte fra 1100 til 500 f.Kr. er navnet på den tidligste fasen av kelternes dominans på kontinentet. Denne perioden varte altså samtidig som den yngre bronsealderen i Skandinavia. Kelterne hadde en helt enorm fremgang på denne tida. Utvinning av salt fra gruver nord for alpene, var blant annet noe av det som førte til kelternes utrolige fremgang. Salt var nemlig veldig ettertraktet, og kunne blant annet byttes mot ulike ettertraktede varer. Ellers var samfunnet til kelterne bygd på jordbruk og håndverk.

Den keltiske kulturens opprinnelige kjerneområde lå langs nordsiden av Alpene, men i løpet av 400- og 300-tallet f.Kr. begynte store grupper keltere å vandre. På sitt største bredte det keltiske kulturområdet seg fra Svartehavet og Lilleasia i sørøst, og helt bort til de britiske øyer i nordvest. Kelterne var ikke bare én stor folkegruppe, og hadde heller ikke et felles styresett. De bestod derimot av mange små og større stammer, organisert i ulike høvdingdømmer. Enkelte områder og folkegrupper ble også etterhvert regnet som små kongedømmer. De ulike regionene hadde også veldig store variasjoner seg imellom, men bosetningstradisjonene, gravskikken og kunsthåndverket hadde veldig mange fellestrekk over store deler av det keltiske området.

 

Les mer...
25.01.2017

Med denne posten er bloggen vår endelig åpen!

Et smykke er så mye mer enn vakker pynt plassert godt synlig (eller godt skjult) et sted på kroppen!

Fra tidenes morgen har smykker blitt brukt i mange sammenhenger og etter som årene raser på så har dette utviklet seg drastisk. Det spennende med akkurat dette er at smykker fortsatt blir brukt på den samme måten som for tusenvis av år siden, og smykkebruken skaper tradisjoner som består. Etter som tidene forandrer seg og årene går, skapes nye tradisjoner fortløpende. I skrivende stund brukes smykker som symbol på kjærlighet mellom to mennesker, kjærligheten til religion, individuelle uttrykk, image, symbolikk i ulike former, gruppetilhørighet, uttrykk for rikdom, eller bare pynt og så mye mye mer. Bruksområdene er ubegrenset og det er kun fantasien som setter grenser, men når et nytt bruksområde dukker opp følger gjerne en ny tradisjon med, og det skriver seg inn i historien og følges opp av etterkommere.

Det første smykket vi kjenner til stammer tilbake 135 000 år (!!), fra tiden hvor Neandertalerne befolket kloden vår. Funnet av smykket endret våre teorier om at Neandertalerne kun var et brutalt og enkelt folkeslag. Dette viser at de faktisk hadde tanker rundt symbolikk i livene sine.

 

 

 

 

 

Med denne bloggen håper vi å kunne bidra med mye spennende lesning i form av artige og nyttige faktaartikler som omhandler alt fra symbolikk og smykkehistorie til produktomtaler, konkurranser, produktnyheter, humor og veldig mye mer.

Vi håper du har lyst til å snuse litt rundt i bloggen vår og bli underholdt, og muligens tar med deg noen spennende fakta som du kan få bruk for neste gang du er på Quiz. Du er hjertelig velkommen til å sende oss ris, ros, kommentarer og tips!

- Rune

 

Les mer...